دانشمندان از اولین مراحل شکلگیری بینایی پرده برداشتند
- دانشمندان از اولین مراحل شکلگیری بینایی پرده برداشتند
زومیت نوشت: سلولهای گانگلیونی شبکیه، گیرندههای نوری مخروطی، سلولهای افقی و سلولهای آماکرین، نخستین گروههای نورونی هستند که در شبکیه چشم تشکیل میشوند. سیستم بینایی پستانداران از انواع مختلفی از نورونها ساخته شده است که هرکدام از آنها باید جای خود را در مغز پیدا کند تا به آن (مغز) قدرت بدهد که تحریک چشم را به تصویر تبدیل کند. در اینجا گیرندههای نوری که نور را تشخیص میدهند، نورونهای عصب بینایی که اطلاعات را به مغز میفرستند و نیز نورونهای قشری که تصاویر را تشکیل میدهند یا اینترنورونها که ارتباط بین سلولهای مختلف را برقرار میکنند، وجود دارند. این نورونها در آغاز دوران توسعهی جنینی از هم متمایز نیستند و بهوسیلهی سلولهای پیشسازی تولید میشوند که درنهایت تبدیل به انواع مختلف نورونها خواهد شد.
پژوهشگران برای درک بهتر مسیر این مکانیسم و شناسایی ژنهایی که در جریان ساخت تشکیل شبکیه وارد عمل میشوند، برنامههای ژنتیکی هدایتکنندهی تولید انواع مختلف سلولهای شبکیه و ظرفیت آنها را برای برقراری پیوند با بخش مناسب مغز یعنی جایی که اطلاعات بینایی را به آن منتقل میکنند، شناسایی کردند. کوئنیتن لو جودیس، نویسندهی نخست این مقاله میگوید: ما برای نظارت بر فعالیت ژنی در سلولها و درک مشخصات اولیه نورونهای شبکیه، بیش از 6 هزار سلول را در جریان توسعهی شبکیه تعیین توالی کردیم و تجزیهوتحلیلهای بیوانفورماتیک گستردهای انجام دادیم.
دانشمندان رفتار سلولهای پیشساز را در جریان چرخه سلولی و نیز در جریان تمایز پیشروندهی آنها مورد مطالعه قرار دادند. آنها سپس بهدقت انواع مختلف سلولهای شبکیهی درحال توسعه را مکانیابی کردند و تغییرات ژنتیکی را که در مراحل اولیهی این فرایند رخ میداد، مورد پیگیری قرار دادند. پیر فابر، پژوهشگر ارشد گروه علوم اعصاب پایه در دانشکده پزشکی دانشگاه ژنو میگوید: فراتر از سن آنها (زمانیکه نورونها در جریان دوران جنینی تولید میشوند)، تنوع نورونها از موقعیت آنها در شبکیه سرچشمه میگیرد که آنها را برای هدف خاصی در مغز مقدر میکند. علاوهبراین، با پیشبینی توالی فعال شدن ژنهای نورونها، ما توانستیم چندین برنامهی تمایز را بازسازی کنیم که به ما نشان میداد چگونه پیشسازها پس از آخرین تقسیم خود به نوع خاصی از سلول تبدیل میشوند.
سلولهای گیرندهی نور مسئول دید رنگ. با توالییابی انفرادی سلولها، پژوهشگران ژنی را پیدا کردهاند (Rbp4) که در تعداد کمی از سلولها وجود دارد (رنگ سبز). گیرندههای نوری که در آنها Rbp4 فعال نشده است، به رنگ بنفش دیده میشوند
دانشمندان تجزیهوتحلیل دیگری نیز انجام دادند. اگر چشم راست بهطور عمده به سمت چپ مغز متصل میشود و بالعکس، بخش کوچکی از نورونهای موجود در چشم راست ارتباطهایی را در سمت راست مغز برقرار میکنند. درواقع، تمام گونههای دارای دو چشم با همپوشانی میدانهای بینایی، مانند پستانداران، باید بتوانند اطلاعات حاصل از هر دو چشم را در یک بخش از مغز با هم ترکیب کنند. این همگرایی، موجب میشود که دید دو کانونی وجود داشته باشد و عمق یا فاصله درک شود. لو جودیس گفت: با آگاهی از این پدیده، ما بهصورت ژنتیکی و انفرادی سلولها را علامتگذاری کردیم تا هرکدام از آنها را تا زمانیکه در سیستم بینایی بهجای نهایی خود میرسد، دنبال کنیم.
دانشمندان، تنوع ژنتیکی این دو جمعیت نورونی را با هم مقایسه کردند و 24 ژن را پیدا کردند که احتمالا در دید سهبعدی نقش کلیدی دارند. فابر گفت: شناسایی این الگوهای بیان ژن شاید نشاندهندهی کد مولکولی جدیدی باشد که ارتباطات عصبی موجود در مغز را سازماندهی میکند.
دانشمندان مولکولهایی را شناسایی کردند که نورونها را به مسیر درست هدایت میکردند زیرا نورونها قبل از رسیدن به مغز باید ازطریق عصب بینایی شبکیه را ترک کنند. همین مولکولها مسئول رشد آغازین اکسونها هستند (بخشی از نورونها که سیگنالهای الکتریکی را به سیناپسها منتقل میکنند) و بنابراین عبور اطلاعات از یک نورون به نورون دیگر را تضمین میکنند. درحدود 20 ژن نیز در کنترل این فرایند نقش داشتند. دکتر فابر توضیح داد: ما هرچه بیشتر درمورد مولکولهای مورد نیاز برای هدایت صحیح اکسونها بدانیم، احتمال اینکه درمانی برای آسیبهای عصبی پیدا کنیم، بیشتر میشود. اگر عصب بینایی قطع شود یا آسیب ببیند (مثلا در اثر گلوکوم)، ما میتوانیم این ژنها را که معمولا فقط در مرحلهی توسعهی جنینی فعال هستند، مجددا فعال کنیم. با تحریک رشد اکسون به نورونها اجازه میدهیم که اتصالشان را حفظ کنند و زنده باقی بمانند. اگرچه ظرفیت احیای نورونها بسیار پایین است، ولی این ظرفیت وجود دارد و لازم است تکنیکهایی برای ترغیب توسعهی آنها پیدا شود. تحریک ژنتیکی نخاع آسیبدیده پس از تصادف مبتنی بر همین ایده است و در آغاز مسیر موفقیت قرار دارد.
نتایج این مطالعه در مجلهی Development منتشر شده است.
2121
ضد عفونی کردن سبزیجات با این محلول خانگی
- ضد عفونی کردن سبزیجات با این محلول خانگی
«تابناک باتو» میوهها و سبزیجات حتی اگر آغشته به انواع آفت کشها و مواد شیمیایی نباشند، باز هم حاوی موادی در سطوح خود هستند که میتوانند برای سلامتی مضر باشند. به همین دلیل شستشوی سبزیجات با محلول حاوی جوش شیرین بسیار کارایی دارد.
گاهی ممکن است سبزیجاتی را که فقط با آب شستشو میدهیم بصورت کامل تمیز نشده باشند و میکروب و آلودگی در آنها باقی بماند که میتوانید با ضدعفونی کردن سبزیجات با محلولی خانگی تمام آلودگیهای سبزیجات را از بین ببرید. در قسمت زیر روشهای ضدعفونی کردن سبزیجات را قرار داده ایم.
ضدعفونی کردن سبزیجات در تابستانضدعفونی کردن سبزیجات با محلولهای خانگی سبزیجات و میوههای تابستانی به دلیل آلودگیهای فراوانی که دارند باید حتما قبل از مصرف ضدعفونی شوند. به شما پیشنهاد میکنیم به جای استفاده از ضدعفونی کنندههای شیمیایی با یک محلول خانگی سبزیجات را ضدعفونی کنید.
ضدعفونی کردن سبزیجات با محلول خانگی
ضدعفونی کننده خانگی برای سبزیجات و میوه جات تابستانی درست کنید! اگر خیال میکنید که سبزیجات و میوههای ارگانیک به دلیل اینکه به آفت کش و مواد شیمیایی آلوده نیستند بنابراین نیازی به تمیز شدن ندارد، اشتباه بزرگی را مرتکب شدهاید.
میوهها و سبزیجات حتی اگر آغشته به انواع آفت کشها و مواد شیمیایی نباشند، باز هم حاوی موادی در سطوح خود هستند که میتوانند برای سلامتی مضر باشند. ممکن است سبزیجات و میوهها با کودهای طبیعی و تقویتکنندههای خاک از جمله ورمی کمپوست رشد یافته باشد.
از این رو، تمیز کردن میوهها و سبزیجات به کمک ترکیبی طبیعی حاوی جوش شیرین بسیار کارایی دارد. بی کربنات سدیم یا جوش شیرین یک ماده طبیعی بوده که به راحتی نیز قابل تهیه است. نکته مهم در مورد جوش شیرین این است که آن یک «آفت کش زیستی» محسوب میشود؛ بنابراین میتواند انواع باکتری، ویروس و قارچ را از بین ببرد.
ضدعفونی کردن سبزیجات با جوش شیرینطرز تهیه محلول ضدعفونی کننده خانگی برای سبزیجات نحوه تهیه این ترکیب کاملا ساده است. کافی است چند قاشق جوش شیرین را داخل یک یا دو فنجان آب ریخته و خوب هم بزنید تا محلول کمی چسبناک شود. سپس ترکیب به دست آمده را داخل یک اسپری یا ظرف بریزید.
در حالت دوم، باید محلول را با یک برس به میوهها یا سبزیجات بکشید. در مرحله آخر فراموش نکنید که باید آن میوه یا سبزیجات را با آب کاملا بشویید تا اثری از جوش شیرین بر روی آنها باقی نماند.
سبزی خوردنهایتان را هربار به مقداری که میخواهید مصرف کنید بشویید و بقیه آنها را نشسته در ظرف در بسته درون یخچال نگهداری کنید اگر سبزیهای شستهتان زیاد آمد، آنها را کاملا خشک کنید و بعد در ظرف در بسته یا درون کیسه پارچهای در یخچال قرار دهید. بهتر است ترهها را از سبزیهای شسته شده دیگر جدا کنید، چون تره خیلی زود فاسد و باعث خرابی باقی سبزیها میشود. بادمجان و کدو هم بهتر است نشسته در داخل ظرف دربسته نگهداری شوند تا دیرتر خراب شوند.
سلامت نیوز
حداد عادل: نباید به اسم اسلامیسازی در تحول علوم انسانی افراط و تفریط کرد
- حداد عادل: نباید به اسم اسلامیسازی در تحول علوم انسانی افراط و تفریط کرد
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی شورای عالی انقلاب فرهنگی، غلامعلی حداد عادل در یکصد و هفتادمین جلسه شورای تحول و ارتقاء علوم انسانی افزود: تلاشهایی که در حدود 10 سال اخیر در مورد تحول علوم انسانی در هر چهار بعد اسلامیسازی، روزآمدسازی، بومیسازی و کارآمدسازی صورت گرفته، بیسابقه است.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: نه قصد انکار و نفی تلاشهای گذشته را داریم و نه از نقد و انتقاد آزرده میشویم.
وی پس از ارائه بررسی سرفصلهای آموزشی و برنامه درسی مقطع کارشناسی ارشد رشته معماری و ارائه گزارش کارگروه مربوطه در شورای تحول و ارتقاء علوم انسانی که به لزوم بازنگری این سرفصلها و برنامهها با گذشت بیش از دو دهه از زمان تصویب، توجه به اقلیم محیطی و همچنین بهروزرسانی برخی سرفصلها تأکید داشت، گفت: معماری یکی از وجوه برجسته تمدن اسلام و ایران است و به همین دلیل این رشته درسی از یک پیشینه مناسب برخوردار است.
دکتر حداد عادل در بخش دیگر این جلسه درباره نامگذاری رشتههای تحصیلی نیز گفت: نامگذاری رشته تحصیلی باید دارای منطق باشد و اگر این منطق انضباط رعایت نشود آشفتگی ایجاد میکند. همچنین در برنامه درسی باید میان سرفصلهای قبلی و سرفصلهای جدید تفکیک وجود داشته باشد.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به تصویب کلیات برنامه آموزشی و سرفصل درسی رشته معماری در مقطع کارشناسی ارشد، اظهار داشت: حکمت اسلامی در مورد معماری دارای نظریه و سخن است. همچنین ایران در قبل و پس از اسلام دارای مکتب معماری مخصوص بوده و باید دانشجوی معماری در این زمینه نیز آگاهی داشته باشد. این موضوع در ساخت مساجد در کشورمان نمود بارزی دارد و مساجد ایرانی از نظر شکل ظاهری، کاملاً مجزا با مساجد سایر کشورهای اسلامی هستند.
وی با طرح این انتقاد که متأسفانه ساختمانسازی و معماری در شهر تهران به عنوان پایتخت جمهوری اسلامی، نمایانگر معماری اسلامی ایرانی نیست، خاطرنشان کرد: جنبههای حکمی و نظری معماری اسلامی ایرانی میتواند در این سرفصلها گنجانیده شود. اگر معمار با فرهنگ ایرانی و اسلامی آشنا نباشد به مقلد صرف معماران غربی تبدیل میشود.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران با بیان اینکه در معماری اسلامی و ایرانی عناصر این تمدن مانند حیاء، دینداری، رعایت حریم خصوصی و ... کاملاً مشهود است، تاکید کرد: تمرکز برای تربیت معمار توانمند در حوزه فرهنگ ایرانی و اسلامی به صورت عینی و محسوس، لازم است.
سیمان در فضا تولید شد
- سیمان در فضا تولید شد
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از دیلی میل، خدمه حاضر در ایستگاه فضایی بین المللی برای نخستین بار در فضا سیمان تهیه کردند. این فرایند نشان داد سیمان در گرانش کم نیز شکل میگیرد.
درک چگونگی تشکیل سیمان در فضا و شرایط موجود در ماه و مریخ مسیر را برای ساخت سازههایی جدید در این سیارات فراهم میکند.
سیمان بخش اصلی بتن و ماده سختی است که در برابر اشعههای فضایی و همچنین تغییرات شدید دمایی از مواد دیگر محافظت میکند. «آلکساندرا رادلینسکا» محقق ارشد این پژوهش در دانشگاه ایالتی پنسیلوانیا می گوید:برای انجام ماموریت در ماه و مریخ نیازمند محافظی در برابر اشعهها و تغییرات دمایی هستیم.
تنها راه ایجاد چنین محافظی ساخت زیربنا در محیطهای فضایی است. یکی از ایدههای نوین شامل ساخت مواد مشابه سیمان در فضا است.
همچنین یکی از موادی که در ساخت و ساز به کار میرود ترکیبی از شن، ماسه و سنگریزه هایی است که به وسیله سیمان با یکدیگر پیوند می خورند.
در همین راستا برای بررسی این ایده، خدمه ایستگاه فضایی آزمایشی برای ساخت سیمان انجام دادند. آنها طی این فرایند ماده معدنی اصلی سیمان یعنی سیلیکات تری کلسیم را همراه انواع مختلف پودر سیمان و مقادیر مختلف آب و افزودنی ترکیب کردند.
پودر سیمان با آب ترکیب می شود و کریستال هایی به وجود می آورد که به تدریج با یکدیگر پیوند ایجاد می کنند. آنها مواد تولید شده در این فرایند را با نمونه سیمانی که روی سطح زمین ساخته می شود، مقایسه کردند. محققان متوجه تمایزهای میکروساختاری در سیمان فضایی در مقایسه با نمونه زمینی شدند.
تمایز اصلی آن است که سیمان فضایی متخلخل تر است.
رادلینسکا در این باره می گوید: افزایش تخلخل با میزان قدرت مواد نسبت مستقیم دارد. البته هنوز قدرت مواد تشکیل شده در فضا اندازه گیری نشده است.
حتی درباره سیمان سختی که روی زمین تولید می شود، ما هنوز تمام وجوه فرایند هیدراتاسیون را نمی دانیم.
اکنون میدانیم که تمایزهایی میان سیستمهای مبتنی بر فضا و زمین وجود دارد و میتوان این تمایزها را بررسی کرد تا مشخص شود برای تولید سیمان در فضا کدامیک سودمند هستند.
1200 شرکت دانش بنیان در حوزه سلامت کشور فعال است
- 1200 شرکت دانش بنیان در حوزه سلامت کشور فعال است
معاون تحقیقات و فناوری وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی روز پنجشنبه در حاشیه همایش روسای دانشگاههای علوم پزشکی کشور در مشهد به خبرنگار ایرنا گفت: با فعالیت شرکتهای دانش بنیان تاکنون دستاوردهای بزرگی در این زمینه حاصل شده است به طوری که اکنون همه داروهای پیشرفته در ایران تولید می شوند و دسترسی مردم به این داروها فراهم شده است.
دکتر رضا ملک زاده افزود: در بخش تجهیزات پزشکی و سایر فناوریهای حوزه سلامت نیز رشد خوبی داشته ایم و تحریم ها فرصت مناسبی برای جبران مشکلات کشور در حوزه فناوریهای وابسته است.
وی اظهار داشت: رویکرد وزارت بهداشت در بخش پژوهش و توسعه علم و فناوری بر اساس برنامه های سند چشم انداز تعیین شده است.
وی گفت: دانشگاه علوم پزشکی مشهد در 6 سال گذشته رشد خوبی در توسعه علم و فناوری و تحقیقات داشته است و طبق پیش بینیها این دانشگاه در بخش تحقیقات و فناوری جهش خوبی در آینده خواهد داشت.
همایش روسای دانشگاههای علوم پزشکی کشور که دیروز در مشهد آغاز شد، عصر امروز به کار خود پایان میدهد.
.: Weblog Themes By Pichak :.